středa 22. června 2011

Návod na kšiltovku

Návod  a kšiltovky podle něj ušité jsou určeny  pro osobní použití, nejsou určeny ke komerčním účelům! Respektujte prosím, autorské právo!  

Budete potřebovat asi 30cm látky 140cm široké

Uřízněte nebo ustříhněte z látky:

1x čtverec 30 x 30cm
2x obdélník 10 x 20cm pro kšilt
2x obdélník 5 x 60 - 120cm pro pásek (délka podle toho, zda chcete kšiltovku na zavazování nebo na suchý zip). Já jsem měla pruhy 1m dlouhé. 
1x  5 x 15cm vypodložení pro delší rozparek v zadní části čepice ( pro holčičky s culíkem nebo můžete použít odřízlý trojúhelník z velkého čtverce (pro kratší rozparek).

Dále potřebujete zbytek Ronaru nebo jiné výztuhy pro kšilt - asi 10 x 20cm
Vlizelin 5 x 50cm k nažehlení do střední části vnitřního pásku, můžete nažehlit i do vrchního pásku. Není nutné celý pásek podlepovat, nebude  při vázání tuhý, stačí středová část , tam kde se všívá čepice.

U čtverce 30 x 30cm odřízneme dle nákresu rohy(každou stranu si rozdělíme na 9, 12, 9 cm) .

Obdélníky pro kšilt položíme na sebe, přehneme je na půl a nakreslíme si zaoblení kšiltu. (začneme zaoblovat asi po 3cm, jak je na obrázku). Stranu kšiltu, která příjde všít do pásu, také mírně zaoblíme, asi 1cm, jak vidíte na obrázku. Můžete udělat větší i menší kšilt, jak se vám líbí.




Nyní naskládáme po odříznutí trojúhelníků náš osmiúhelník. Rozparek zatím nenastříháváme.


Velikostí skladu regulujete velikost obvodu čepice.

pohled do čepice


vnitřní pohled

 

vnější pohled


celý obvod na patku prošijeme, tím si zafixujeme sklady


jeden ze zbylých trojúhelníku podlepíme vlizelinem nebo použijeme pro delší rozparek obdélník látky   asi 5 x 15cm ( záleží na délce rozparku)



trojúhelník s vlizelinem zastřihnete


lícem k líci položite na střed zadní části čepice, nakreslíte si hluboké úzké U, jak vidíte na obrázku a po tomto U šijete


 rozstřihnete
  

Vypodložení přehnete do vnitřku čepice, urovnáte zahnete nebo ještě před přišitím k čepici začistíte cikcakem a v krajích přišijete, tím máte začištěný rozparek. Můžete udělat i širší U.



 spodní díl kšiltu podlepíme výztuhou, výztuhu zastřihneme


díly kšiltu položíme lícem k líci  a sešijeme


v oblouku nastříháme ke švu Véčka


obrátíme, vytlačíme dobře šev, sežehlíme a kraj jednou nebo vícekrát prošijeme, pomocně si prošijeme i otevřenou horní část, co se bude všívat do pásku


Vnitřní pásek ve středové části  podlepíme vlizelinem, můžeme podlepit i vnější pásek. Konce, které příjdou zavazovat nebudeme podlepovat.


vnitřní pásek přišpendlíme k vnitřní(spodní) straně kšiltu, střed pásku přišpendlíme ke středu kšiltu a postupujeme do stran a přišijeme


pak přišpendlíme i vrchní díl pásku (kšilt je mezi pásky) a šijeme od středu ke koncím pásků na jednu stranu, pak od středu na druhou stranu, tím máme přišitý kšilt k páskům a pásky máme přišité také k sobě.


okraje pásku sežehlíme, lépe se nám bude přišívat k čepici


k vnitřnímu pásku přišijeme čepici, začínáme od středu (nad čelem) na obě strany ( k rozparku)

 

pak prošijeme místo nad kšiltem (pro zpevnění)


přišpendlíme a v kraji přišijeme pásek k vrchní straně čepice a zároveň dokončíme sešití pásku, na koncích pásku okraje zahneme dovnitř a prošijeme.






Kšiltovka je hotova, konce zavážeme nebo pokud jsme dělaly pásek kratší, přišijeme suchý zip a zapneme. Zavázáním také regulujeme velikost čepice.


1 komentář:

  1. Dobrý den,
    ani na počítači ani na telefonu se mi nezobrazují obrázky. Moc ráda bych se na kšiltovku dle vás vrhla, ale bez obrázků jsem bezradná. Je možné upravit nebo poslat do mailu? Díky moc. Eva

    OdpovědětVymazat