sobota 28. května 2011

Patchwork nebo quilt ? Prostě jak chcete

Co je patchwork čili quilt?
Tak jak jej dnes známe, to jsou různé  techniky sešívání rozmanitých kousků látek. Sešívají se  různé tvary, různě barevných kousků látek tak, aby spolu  vytvářely nové  vzory. Pak se spojí s výplní a další vrstvou látky a vrstvy ,tzv. sendvič, se ozdobně prošije, tzv. proquiltuje.
První patch .práce pocházejí již ze starověkého Egypta a Orientu. U nás  v Evropě jsou jednou z prvních  ukázek pestře zdobené korouhve křižáků, které přivezli z Palestiny do Anglie,.Patchwork, jak jej známe dnes má původ asi před třemi sty lety v Severní Americe, kde  jej rozšířili vystěhovalci z Evropy a to především z Anglie. Vznikl z nutnosti využít i ten nejposlednější kousek látky. Tato technika, stará tisíce let, se časem rozšířila v různých provedeních do všech koutů světa, avšak největšího rozmachu a použití dosáhla v Americe. V současnosti se patchwork a quilt stává v Evropě opět velmi populární a inspirující technikou..Technik je mnoho, ať ručních či strojových, ať tradíčních či moderních, výrobky najdou uplatnění v jakémkoliv interiéru. Výrobky mohou mít dekorativní i účelovou hodnotu.
A hlavně je to bezva hobby v dnešním přetechnizovaném a stresujícím světě, proto stále častěji  se opět vracíme k ručním pracem. Patchworkem se dnes zabývají  jak  mladá děvčata, tak babičky, nehraje roli ani vzdělání.
V moderním pojetí to mohou být i pouze sešívané čtverce nebo obdélníky z krásných moderních látek ( Patricie Bravo, Amy Butler, Kaffe Fasset,.....).
  Dnes se také vyskytují  názory, že patchwork je přeplácaný apod., ale vždy záleží na zkombinování látek ( mohou být pouze i dvě, třeba černá a bílá), použití konkrétní techniky a správného zpracování (techniky šití). Bohužel se dnes vyskytují rádoby odborníci, kteří shazují osvědčené metody šití, řezání,... a nadšené zájemkyně zahrnují nesprávnými postupy. Má zkušenost z kurzů je taková, poohlídněte se ve svém okolí po dobrém kurzu základů, který vám nic nenahradí. Naučí Vás správné řezání, sešívání, žehlení, různé fígle, jak si zrychlit práci., jak si připravit látku před zpracováním.  Důležitá je kritika, nejen chvála! Upozornění lektora na chyby je velmi důležité, to Vás posouvá dál. Samá chvála, to nám dělá dobře, ale vytknutí chyb či upozornění vhodnou formou, nám dá více. Z vlastní desetileté zkušenosti , kdy jsem začala patchworkem sama, pokračovala jsem  spoustou kurzů, studiem časopisů a knih, učím se stále dál. Je stále, co se učit, objevovat! Je třeba mít i jistou pokoru k těmto technikám!
A co je krásné ? Originalita ! Necháváme v tom každá kousek sebe, své nálady, svého rozpoložení, svého vnímání! Žádný kousek není stejný! Uniformity bylo dost před osmadevadesátým rokem min.století a je dost v dnešní době v asijském zboží.
Přeji Vám všem mnoho krásných neotřelých nápadů !

2 komentáře:

  1. Hi! I could have sworn I've been to this website before but after checking through some of the post I realized it's new to me.

    Anyways, I'm definitely delighted I found it and I'll be bookmarking
    and checking back frequently!

    My blog: cellulite treatment cream

    OdpovědětVymazat
  2. We stumbled over here coming from a different web address and thought I might check things out.
    I like what I see so now i am following you. Look forward to finding out about
    your web page yet again.

    Also visit my web blog :: cellulite treatment cream

    OdpovědětVymazat